1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предлагането на замразено пиле на борсите е в ценовия диапазон от 3,71 лв./кг до 4,70 лв./кг

Предлагането на замразено пиле на борсите е в ценовия диапазон от 3,71 лв./кг до 4,70 лв./кг

В девет от областите се наблюдава повишение на цените на едро спрямо предходния седмичен период

През периода 10 - 17 юли 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната остават без чувствително изменение спрямо предходната седмица.

Пиле-замразено

Предлагането на замразено пиле на борсите е в ценовия диапазон от 3,71 лв./кг до 4,70 лв./кг, като най-ниска стойност е отчетена в Благоевград, а най-висока в Русе. В девет от областите се наблюдава повишение на цените на едро спрямо предходния седмичен период, достигащо до 4% в Плевен. В същото време, в четири области е отчетено понижение на борсовите цени в рамките на 0,2% - 8%, най-значително в Разград. В резултат, средната за страната цена на едро на замразеното пиле бележи незначително повишение (с 0,2%) спрямо предходната седмица, до 4,16 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) замразеното пиле се предлага на цени от 4,60 лв./кг (Шумен) до 5,54 лв./кг (Търговище). Поскъпване, в рамките на 2,1% (Добрич и Шумен) – 5,1% (Разград, Русе и Силистра) се регистрира в осем области, а в останалата част от страната – незначително намаление на цената на дребно (0,1%). Средно за страната, замразеното пиле в ГТВ се предлага с 1,2 % по-скъпо от предходната седмица.

Разликата между цените на едро и на дребно на замразеното пиле в ГТВ, средно за страната, е 0,89 лв./кг, като по области варира от 0,25 лв./кг в Шумен до 1,43 лв./кг в Благоевград.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле отново се движат от 4,78 лв./кг (Видин) до 5,68 лв./кг (Ловеч). В седем области цените отбелязват седмично понижение в рамките на 0,1% (Видин,Ловеч, Монтана и Стара Загора) – 3,3% (София). Продуктът поскъпва единствено в Благоевград (с 1%). Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО се понижава с 0,4% спрямо предходния седмичен период, до 5,20 лв./кг.

Маржът между цената на едро и тази на дребно в ДТО е средно 1,04 лв./кг, като достига до 1,75 лв./кг в Плевен.

Средно за страната, цените в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с 2,9 %.

 Пиле – прясно, охладено

През изтеклата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на нивото от предходната – 4,87 лв./кг. Предлагането на борсите през седмицата е в ценовите граници от 4,30 лв./кг до 5,25 лв./кг. Най-ниски стойности отново са регистрирани в Търговище, а най-високи – в Пазарджик. В осем областни центъра се отчита незначително поевтиняване на продукта, спрямо предходната седмица, в рамките от 0,1% (Враца, Кърджали, Русе, Силистра, Сливен, Смолян и Ямбол) до 2,7% (Благоевград), а в областите Варна и София – поскъпване, съответно с 0,1% и 3,4%.

Средните цени на дребно на охладеното пиле за страната в големите търговски вериги и в другите търговски обекти бележат незначително седмично понижение, съответно с 0,2% и 0,4%.

В ГТВ охладеното пиле се предлага на цени от 4,89 лв./кг (Русе) до 5,77 лв./кг (Бургас и Сливен). В единадесет от областите се наблюдава седмично намаление на цените, достигащо до 10,9% в Русе, а в десет – увеличение, най-съществено в София (с 12,8%).

В повечето области цените на дребно в ГТВ са по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,10 лв./кг в Пазарджик до 0,89 лв./кг в Сливен. В четири области цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с между 0,03 и 0,10 лв./кг (Видин)

В другите търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле са в границите от 5,00 лв./кг (Добрич и София) до 6,13 лв./кг (Ловеч). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира в тринадесет от областите, във всички в посока на намаление. По-чувствително поевтиняване на продукта е налице в Перник (с 5,4%), а по-слабо – в Бургас, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Ловеч, Плевен, Сливен, Смолян, Хасково и Ямбол (с по 0,1%).

При ДТО маржът между цените на едро и на дребно на охладеното пиле е най-значителен в Ловеч (0,98 лв./кг), а най-малък - в Добрич (0,05 лв./кг).

За наблюдавания период средната цена за страната на охладеното пиле в ГТВ е по-ниска от тази в ДТО с 3,7%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.