1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Представят лъжица с вградени подправки

Представят лъжица с вградени подправки

В рамките на Sofia Design Week 2011 ще бъде представена изложба, посветена на темата дизайн на храна

Днес в рамките на Sofia Design Week 2011 ще бъде представена изложба, посветена на темата дизайн на храна: "Foodjects: Дизайн и нова испанска кухня", съобщиха организаторите.

Лъжица с опция за вграждане на подправки в дръжката, която поднася един вкус в устата, а друг на носа; чаша за вино с чучур за директно вливане на виното в гърлото, тотално променяйки преживяването на напитката; гъвкава сокоизстисквачка, приготвяща сок без нито една семка в чашата - това е само част от любопитната изложба, която ще бъде представена в галерията на София Прес.

Два документални филма и три творчески работилници също ще бъдат посветени на дизайна на храна, част от програмата на тазгодишното издание на фестивала.

"Някои удоволствия за небцето се оценяват най-добре от интелекта" – тази мисъл на испанския дизайнер Феран Адриа най-добре описва онова, което ще преживеят посетителите в галерия София прес. Там върху две стандартни маси за хранене ще бъдат изложени над 100 уникални предмета, свързани с храната.

Те са резултат от съвместните усилия на водещи испански кулинари и дизайнери, които заедно постигат истинска революция не само в начина на приготвяне на храната, но и в нейното аранжиране и поднасяне. Така според куратора на изложбата Мартин Асуа се създават "изцяло нови формати за хранене, които предизвикват зрителите да оценят по достойнство вкусовете, контрастите и ароматите на новата испанска кухня".

В дългия списък на авторите на изложбата се открояват имената на испанските топ дизайнери: Хавиер Марискал, Патрисия Уркиола, Хайме Айон, Хема Бернал и Феран Адриа. Самият проект е финансиран от испанското правителство, а дизайнерските предмети са изработени от някои от най-големите компании на Пиренеите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.