1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предстои създаване на законодателство за хранителните банки в България

Предстои създаване на законодателство за хранителните банки в България

Снимка:

За целта е сформирана работна група към Министерството на земеделието и храните

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви, че се работи по създаването на законодателство за хранителните банки в България. Той участва във форум за хранителните банки в хотел "Радисън" и дари български консерви.

Предстои създаването на нормативна уредба към Закона за храните. За целта е създадена работна група към Министерството на земеделието и храните.

„Дано да отидат консервите към хората, които имат нужда от тях”, каза министърът. Идеята е много успешна в САЩ и в Европейския съюз, създаването на хранителна банка ще даде възможност за осигуряването на храни на най-бедните хора. „Българската агенция по безопасност на храните, като хване храни, които не са вредни да се даряват на хранителната банка, която да ги разпределя към бедните хора”, каза министърът. Чрез хранителните банки продуктите ще стигат до всички бедни хора, а не само до социалните домове, обясни още той. 
    
Министър Найденов допълни, че подкрепя премахването на ДДС за храните, които се даряват на нуждаещите се чрез събирането на хранителни банки. Те функционират на принципа, по който хранителни продукти с изтичащ срок на годност, но не изтекъл, се даряват на банките. Също и такива с нарушен външен вид или опаковка заради което не могат да бъдат продадени от търговските вериги и производителите, обясни още министър Найденов. Той допълни, че в никакъв случай не става въпрос за храни, които са вредни или развалени. Стоките отиват на складове и след това се разпределят на бедните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.