1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Преговори между европейските и китайските винопроизводители

Преговори между европейските и китайските винопроизводители

Около популярната напитка възникна търговски спор

Европейските и китайските винопроизводители ще водят преговори в опит да решат търговския спор около популярната напитка, обяви вчера професионално сдружение, цитирано от ДПА.

"Ние трябва да бъдем най-добра практика за икономическото сътрудничество между Китай и ЕС, а не поле на търговска война, която би била в ущърб на всички, включително и на китайските производители и потребители", заяви Хосе Рамон Фернандес от Европейския комитет на винените компании.

По-рано китайското правителство обяви, че ще продължи разследването на европейските вина, внасяни в страната. Това стана дни, след като Брюксел и Пекин постигнаха споразумение по търговския си спор около китайските слънчеви панели, внасяни в Европейския съюз.

"Разследването за дъмпинг и субсидии на европейските вина ще продължи", каза вчера говорител на министерството на търговията на Китай, допълвайки, че Пекин все пак ще се стреми да постигне решение на въпроса "чрез преговори, координирани действия и сътрудничество".

Редица наблюдатели определят китайското разследване на внасяните европейски вина като репресивна мярка заради наказателните мита, въведени в началото на юли от ЕС върху китайските слънчеви панели, внасяни от общността, отбелязва "Дневник".

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт в понеделник защити споразумението по китайските слънчеви панели, отхвърляйки обвиненията на европейски компании, че Пекин изнудва Брюксел.

Със споразумението ще бъдат избегнати от август наказателни мита върху вноса на китайски слънчеви панели в Европа, чиято стойност за миналата година е 21 милиарда евро (27 милиарда долара). Китай е внесъл 290 милиона литра европейски вина миналата година, които представляват 68 на сто от общия внос на вино, припомня ДПА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.