1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,14 лв./кг

През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,14 лв./кг

Понижение на цените от 0,5% (Пловдив и Хасково) до 4,9% (Добрич) се регистрира в шест от областите

През последната седмица се наблюдава леко понижение на средните цени за страната на бялата кристална захар както на едро, така и на дребно.

Регистрираните в по-голямата част от областите леки ценови колебания при търговията със захар на едро не се отразяват съществено върху средната стойност за страната. През изминалата седмица средната цена на едро на захарта е 2,14 лв./кг, като бележи леко понижение (с 0,5%) спрямо предходния седмичен период. По области, захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,95 лв./кг (Добрич и Русе) до 2,40 лв./кг (Разград). Понижение на цените от 0,5% (Пловдив и Хасково) до 4,9% (Добрич) се регистрира в шест от областите. В девет от областните центрове се отчита повишение на ценовите стойности, в рамките на 0,4% (Велико Търново) - 1,5% (Варна и Враца).

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,30 лв./кг, като бележи леко понижение (под 1%) спрямо предходната седмица. В големите супермаркети в страната захарта се търгува в ценовия интервал от 2,17 лв./кг (София) до 2,39 лв./кг (Ловеч и Шумен). В осем от областите се регистрира понижение на цените, най-значително в Бургас (с 5,5%). Повишение на ценовите стойности се наблюдава само в два от областните центрове - Перник и София, съответно с 2,5% и 1,4%.

Средната цена на дребно в другите търговски обекти (ДТО) за периода на наблюдение също отбелязва леко понижение – с 0,01 лв./кг. В малките магазини на страната цената на захарта варира от 2,19 лв./кг (Перник) до 2,57 лв./кг (Шумен). Единствено в областите Перник и София се наблюдава понижение на ценовите равнища, съответно с 2,2% и 0,4%. В останалите области на страната не са регистрирани изменения на цените на дребно на захар в по-малките магазини.

Средно за страната, цените в ДТО са с 0,11 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. За поредна седмица най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Враца – 0,29 лв./кг.

Най-голяма разлика между цените на едро и цените на дребно в ГТВ се регистрира в Добрич и Пазарджик - 0,35 лв./кг, а в ДТО – в Плевен – 0,51 лв./кг. В Разград цените на дребно на бялата захар са по-ниски от тези на едро – с 0,11 лв./кг в ГТВ и с 0,03 лв./кг в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.