1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През септември цените на основните хранителни стоки остават стабилни

През септември цените на основните хранителни стоки остават стабилни

Поевтиняване на месечна база е регистрирано при цената на брашното и олиото

През септември цените на основните хранителни стоки се доближават до нивото от предходния месец, като промяната на повечето от тях е под 1%, съобщават от ДКСБТ, цитирани от Дарик радио. Индексът на тържищните цени се движи през септември плавно нагоре и в края на периода се стабилизира на ниво от 1,894 пункта.

Известно поскъпване има при цените на месните произведения, като по-силно изразено е то при цената на кренвиршите - 6,6%. Поевтиняване на месечна база е регистрирано при цената на брашното - 5% и олиото - 2%. Без промяна през септември, спрямо август са цените на лещата и яйцата.

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта - 71%. Покачването на цените на едро на олиото, брашното, ориза, млечните и месните произведения в сравнение със същия месец на 2010 г. е в диапазона 10-18%.

През септември се наблюдава спад на цените на плодовете спрямо август. Ябълките и гроздето са поевтинели на месечна база с около 15-20 на сто, а цените на дините, пъпешите, бананите и лимоните са се покачили в сравнение с предходния месец средно с около 5-15 на сто.

При движението на цените на зеленчуците има разнопосочни тенденции. През септември  най-много са поевтинели червените чушки - 25 на сто. Краставиците и зелените чушки са с около 3% по-ниски цени. През септември има поскъпване на оранжерийните домати - 27%, зелето - 11%, полските домати - 6% и зрелия чесън - 3%. Цената на картофите остава на нивото от  август.

Цените на всички плодове и зеленчуци са по-ниски в сравнение със същия месец на миналата година. Поевтиняването на годишна база на доматите, както на полските, така и на оранжерийните, е около 40-45 на сто, а на краставиците съответно около 20-28%. Значителен спад е отчетен при цените на дините и лимоните, които през септември  2011 г. в сравнение със септември 2010 г. са с около 35-40% по-ниски. Гроздето, бананите, картофите, чесънът, зеленият и червеният пипер и зелето са  поевтинели на годишна база с 10-20%.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.