1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проф. Донка Байкова: Функционалните храни подобряват растежа и развитието на децата

Проф. Донка Байкова: Функционалните храни подобряват растежа и развитието на децата

Снимка:

Основна причина за заболеваемостта и смъртността в България са сърдечно-съдовите инциденти - 60- 65%

По Закона за храните функционалните храни и хранителните добавки са храни, а не лекарства. Това каза проф. Донка Байкова при представянето на темата: „Място и роля на функционалните храни и хранителните добавки в балансираното хранене” по време на дискусия – „Хранене и хронични заболявания”, която се проведе под патронажа на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните.

Байкова посочи, че за хранителните добавки има приета директива 2002 година на ЕС само за витамини и минерали. Тя обясни, че функционалните храни подобряват растежа и развитието на децата, регулират основни метаболитни процеси, помагат за подкрепа и повишаване на имунната защита на организма. „Функционалните храни повлияват благоприятно една или повече функции на организма и намаляват риска от възникване и развитие на заболявания”, каза Байкова. Тя обясни, че диетичните фибри се използват като функционален елемент и оксидативен стрес, се получава, когато се наруши балансът между свободни радикали и веществата, които ги залавят. Свободни радикали се образуват непрекъснато в организма и затова е важно да се ядат храни, естествени източници на антиоксиданти. Това са зеленчуците, плодовете, овесените ядки и според препоръката на СЗО на човек са му необходими 400 грама плодове и зеленчуци, които покриват нуждите от антиоксиданти.

Проф. Байкова припомни, че основна причина за заболеваемостта и смъртността в България са сърдечно-съдовите инциденти - 60- 65%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.