1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Проф. Моллов: Контролът на храните не е репресия, а рестрикция

Проф. Моллов: Контролът на храните не е репресия, а рестрикция

Снимка:

БАБХ отбелязва 3 години от създаването си

Проверките на БАБХ ще се засилват, но не като количество, а като качество, ще бъдат по-редки, но по-дълбочинни и по-ефективни, заяви изп. директор  на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов на пресконференция по повод 3 години от създаване на Агенцията.

От БАБХ стартират нова кампания „Храните под контрол 365”. „Целта на инициативата е да се завиши контролът на безопасността на храните в постоянно действащ модел на работа на Агенцията”, каза в интервю за Agro.bg проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на БАБХ.

Първата среща между екипа на Агенцията и представители на големите търговски вериги за хранителни стоки е била на 17 февруари 2014 г. На нея са обсъждани конкретните начини за взаимодействие: въвеждане на ефективни системи за управление на качеството, организиране на модули за обучение, поставяне на информация за горещия телефон 070012299 на видно за потребителите място в търговските обекти.

В процес на разработване е концепция за активна двустранна комуникация с потребителите. Екипът на БАБХ вярва, че новата уеб базирана платформа би могла да улесни този комуникационен процес чрез някои основни инструменти като “бял” и “черен” списък на производители и търговци, онлайн въпроси и отговори с експерти, сканиране на кода на етикета за точна информация на потребителите и др.

В процес на подготовка е и въвеждането на т.нар. система „таен клиент“ (secret client), която в инициативата на БАБХ ще стартира като „скрит инспектор“. Този механизъм за контрол е широко разпространен в американската и европейската практики (авиационната индустрия, туризма и др.), с цел защита на интересите и безопасността на потребителите.

автор: Диана Александрова

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.