1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Прогноза за времето: италиански ураган от вкусове ни връхлита през идната седмица

Прогноза за времето: италиански ураган от вкусове ни връхлита през идната седмица

Съзвездие от пица-магьосници се събира на Международен шампионат

Италия. Достатъчно е само да споменем името ѝ, за да ни връхлети най-желаният ураган от мисли за паста, която няма втора на света, пица без аналог, вино - омагьосващо от първата глътка и още, и още. В този ред на мисли, гурме-прогнозата за следващата седмица показва, че тя ще е бурна.

Причината? От 5 до 8 октомври в София врати отварят петте Международни хранителни изложения: Месомания, Светът на млякото, Булпек, Интерфуд&Дринк и Салон на виното. Мястото е Интер Експо Център. 20 италиански компании ще се влеят сред стотиците изложители на Интерфуд&Дринк. Колективното участие реализира Италианската търговска агенция – ИТА. Паралелно топ-пицари от близо и далеч ще мерят сили на Международния пица шампионат, излъчвайки най-добрия. Ще посетим и квалификациите за Световното по пица в Парма през 2023г. Всичко това – благодарение на Българска асоциация на пицарите.

Италия ни завладява!

Време е да се впуснем в предпремиерна обиколка по щандовете на 20-те компании от Апенитите. Мммм, да започнем с пастата. Италианците са царете ѝ. Съвсем логично ще има много от нея – различни видове, в различни форми. Тестени изделия? Да ще има много и от тях. Все пак Италия е световната столица на пицата; и не само. Знаете ли, че основните пици са близо 40? Апенините са световноизвестни и с божественото си вино.  Сигурни сме, че ще има много превъзходни предложения.

Знаете ли, че Италия е сред свтовните производители на зехтин? А знаете ли, че е сред лидерите в класацията „най-хубав зехтин“? Не е никак изненадващо, че зехтинът ще е сред топ-акцентите на колективния щанд.

Въпросът „Ще има ли кафе?“, е просто реторичен. Италия е издигнала на пиедестал напитката. 15 са само основните видове. И в този ред на мисли, италианското участие на изложение Интерфуд&Дринк ще предложи много, наистина много видове сладкарски изделия, нуга и още и още...

Пица-шампиони!

Пицарите имат своите шампиони и те ще бъдат излъчени на 6 октомври в Интер Експо Център. Топ-имена ще се впуснат в Международния пица шампионат, мерейки сили в пет категории: Пица Класика, Пица Наполетана, Пица Романа, Пица Креативна и Акробатика. Членовете на журито са от най-висок световен ранг. Но сме сигурни, че това само ще мотивира участниците от Италия, Франция,Испания, Полша, Румъния, Гърция, Англия, Северна Македония, Германия и др. Победителят ще бъде излъчен на 6 октомври. А на 7 октомври ще разберем кои пица-магьосници ще участват на Световното по пица в Парма през 2023г.

„БулевАРТ на вкусовете“

И след като говорихме за всички вкусотии, нека отдадем и заслуженото внимание на „БулевАРТ на вкусовете“. Street food - фестът стартира на 5 октомври в рамките на изложенията. Той е плод на много усилия, вложени от екипа на Интер Експо Център. БулевАРТ на вкусовете съчетава идейна храна от различни краища на света с улично изкуство. Посреща в духа на града и оживените централни пешеходни зони. Изкушаващите предложения от улична храна ще се миксират с много екзотични и гурме продукти, шокоизненади, сладолед. На китните щандчета ще опитваме в приятна компания коктейли, крафт напитки, подбрани ароматни кафета. И както повелява на арт пространствата и на най-забележителните местенца във всеки град, всичко това ще е „облечено“ в прекрасните изпълнения на артисти и улични музиканти.

Искате да посетите изложение Интерфуд & Дринк 2022 и щанда на Италия? Или да видите наживо Международното пица-състезание и да стиснете ръката на победителя? Или да хапнете на новия street food – фест? Можете да се регистрирате онлайн в сайта www.food-exhibitions.bg. Ако направите това до 2 октомври, включително, това Ви осигурява свободен вход. Ако ли пък не си направите такава, можете да си купите билет директно и от касите на Интер Експо Център.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.