1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производители планират протест срещу агресивния ценови натиск на търговските вериги

Производители планират протест срещу агресивния ценови натиск на търговските вериги

Работна група в Министерството на икономиката формулира нови условия в Закона за защита на конкуренцията

Протест срещу агресивния ценови натиск на големите търговски вериги и отказа на държавата да влезе в ролята си на регулатор планират производители от хранителния бранш.

Искаме да пласираме стоките си в супермаркетите, но не сме съгласни с прилаганата от тях практика да събират огромни такси и да определят еднолично правилата за достъп на стоките до крайните клиенти,  заявиха на пресконференция в понеделник от Инициативния комитет за честна търговия, който обединява производители с близо 1400 предприятия и над 240 хил. работници.

В началото на годината Комисията за защита на конкуренцията заподозря шест от големите търговски вериги в картел – Metro Cash&Carry, BILLA, "Кауфланд", Т-Маркет, HIT и "Пикадили”. Това допълнително подхрани недоволството на производителите.

Сега битката продължава. Според Евгени Иванов, председател на Инициативния комитет, търговските вериги, супермаркети и магазини вече контролират достъпа на потребителите до продукцията до степен, даваща им възможност да налагат крайно несправедливи търговски условия.

Договарянето на цените е заменено с безцеремонно и ултимативно диктуване на търговски условия и плащания, посочи Иванов. В резултат на този натиск е и появата на пазара на продукти с ниско качество и съмнителни потребителски свойства, което е във вреда на потребителите, смятат производителите.

Голям удар срещу тях са още стоките, които отделните вериги пускат като собствени марки или т. нар. бели стоки. Така на практика нашите производители безлихвено кредитират чуждите търговци, а парите на българския потребител се насочват не в националния бюджет, а в чужди икономики, смята Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Производителите отхвърлят варианта отношенията им с търговците да се регулират в Закона за защита на конкуренцията и настояват това да стане с нов закон. От няколко месеца работна група в Министерството на икономиката формулира нови условия в Закона за защита на конкуренцията с цел да бъдат защитени правата на българските производители, но се оказва, че трите основни пункта, които могат да свалят натиска на веригите върху производителите, не са включени, каза Кукушева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.