Това сочат данните от ново проучване, проведено в САЩ
Ново проучване показва, че резките промени в температурите по време на транспортиране и при продажбата на дребно на листни зеленчуци може да повлияе негативно на качеството и безопасността, съобщават от Foodsafetynews.com.
При проведеното през февруари 2014 година проучване са се наблюдавали увеличени стойности на щама O157:H7 на бактерията E. coli и на листерията моноцитогени при предварително опакованите листни зеленчуци.
Това е и първото масово проучване в САЩ - данните за температурите, при които са били транспортирани, складирани и продавани изследваните продукти, са взети директно от търговци и транспортни фирми. Смята се, че по този начин за в бъдеще ще бъде много по-лесно да се упражни по-строг фитосанитарен контрол върху листните зеленчуци.