1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Промоции на пилешко месо се очакват в търговските вериги до 20 февруари

Промоции на пилешко месо се очакват в търговските вериги до 20 февруари

От 21 януари важи наредба, която разрешава до 4.3% вода в пилешките продукти

Промоции на пилешко месо се очакват в търговските вериги до 20 февруари, когато изтича гратисният период за разпродаване на пилешките продукти в търговската мрежа, в които съдържанието на вода е над нормата. Това обяви зам.-директорът на агенцията д-р Венцеслава Тасева, цитирана от Агенция "Фокус".

"Веригите са категорични, че това е достатъчно време, в което те ще могат да се справят и хората ще имат потребителския си избор – дали да купят от това птиче месо, което ще бъде обект на промоции и ще бъде с намалени цени, или да купят от останалото, което вече се произвежда според изискванията на наредбата", каза Венцеслава Тасева.

От 21 януари важи наредба, която разрешава до 4.3% вода в пилешкото месо, като не е задължително това количество да се посочва в етикета. Ако водното съдържание е по-голямо, глобата за производителя е 10 хил. лв., а за търговеца - 5 хил. лв. Причина за удължаването на срока на продажбата им стана фактът, че продуктите не са опасни за здравето и са произведени и приети в търговската мрежа преди влизането в сила на новите изисквания.

"Ако след изтичането на този месец, все още има налични нереализирани количества, в което се съмняваме, тъй като веригите ще направят промоционалните си отстъпки в цената, но ако все пак има такава храна, тя или щя бъде унищожена в екарисаж, или ще бъде дарена на Хранителната банка", каза д-р Венцеслава Тасева.

Агенцията по храните започва взимане на проби, за да установи, че всички изисквания се спазват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.