1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пушачите заплашени от генни мутации

Пушачите заплашени от генни мутации

Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над пет милиона души по света

Хората, които пушат получават по една генна мутация на всеки 15 изпушени цигари. Това са установили британски учени при изследване, на генетичната карта на пациент с рак на белите дробове. Данните, публикувани в Nature, са събрани по повод мащабен международен проект, който помогнал за идентифицирането на 23 000 мутации. Те са фактор за поява на увреждане, причинено от химическите вещества в цигарения дим. Всичките случаи на рак се причиняват от грешки в генетичния код – мутации, които могат да бъдат активирани от външни фактори.

Рискът от развитие на белодробен рак намалява 15 години след отказването на цигарите. Специалистите считат, че клетките, които съдържат опасната мутация, се заменят с нови след определено време. Учените смятат, че би могло да се разработи лекарство, което да атакува директно мутиралите гени.

В доклад на Световната здравна организация СЗО се посочва, че тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над пет милиона души по света, като броят на починалите ще се увеличи, ако страните не предприемат по-решителни мерки за борба с цигарите. Близо 600 000 пасивни пушачи умират преждевременно всяка година.

От СЗО напомнят, че тютюнопушенето остава една от основните причини за смъртност, която може да бъде предотвратена. Ако не бъдат предприети по-решителни мерки до 2030 година ежегодно заради цигарите ще умират 8 милиона души по света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.