1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Работници от "Винпром Карнобат" блокираха жп линията Бургас - София

Работници от "Винпром Карнобат" блокираха жп линията Бургас - София

По изключение се приема гроздето в завода

Няколкостотин работници от "Винпром Карнобат" са блокирали жп линията Бургас - София, за да изразят недоволството си от затварянето на завода от агенция "Митници". В момента жп линията е освободена. На място има жандармерия и засилено полицейско присъствие, съобщи БНР. 

Движението на влаковете вече е възстановено, съобщиха и от БДЖ. Беше създадена организация за извозване на пътниците от влаковете, пътуващи по направленията, засегнати от блокадата.

Динамичната обаче остава ситуацията край Карнобат. Протестиращите - над 500 работници от винпрома, решиха да освободят жп прелеза и жп линията, като преди това те се срещнаха с директора на агенция "Митници" в Бургас Валери Стефанов, който обясни, че трите данъчни склада, които са затворени, остават така затворени до 48 часа. Той припомни, че са констатирани административни нарушения и има данни за извършени престъпления. Стефанов изрично подчерта, че е връчена писмена заповед на ръководството на винзавода, която може да бъде обжалвана.

Това, което той съобщи още на работниците е, че по изключение се приема гроздето в завода. По-рано десетки камиони, близо 40 тона грозде, чакаха да бъдат допуснати. Стана ясно още, че има технически лица, които да не допуснат авария на територията на предприятието със специалните системи за преработката на грозде.

Продукция обаче не може да бъде изнасяна от завода.

Протестът продължава днес с митинг на площада в Карнобат от 18.00 часа.

При проверка на агенция "Митници" бяха открити множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, вследствие на което производствата бяха запечатани, а в тях работят между 2 и 3 хиляди души от целия район.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.