Радиоактивни японски храни в Южна Корея

Проверките са отчели съдържание на радиоактивен йод и цезий в 14 от общо 244 продукта

Южнокорейските власти са открили следи от радиоактивни вещества в храни, внесени от Япония, но обявиха, че те не са опасни за човешкото здраве, съобщиха днес медии, цитирани от DPA.

Проверките са отчели съдържание на радиоактивен йод и цезий в 14 от общо 244 продукта, информира агенция Йонхап, позовавайки се на съобщение на Управлението за храни и лекарства в Сеул.

Хранителните стоки са били внесени в Южна Корея между 19 и 29 март. Равнищата на радиация в 14-те артикула, сред които пъпеши, хляб, бисквити и витамини, все пак са под максимално допустимите. Твърди се, че някои от продуктите са произведени преди земетресението и последвалото цунами да засегнат АЕЦ "Фукушима". По тази причина не може да бъде изключен вариант, при който в някои от случаите радиоактивността да се дължи на природни източници, уточни управлението.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.