1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ръст на консервирането на плодове и зеленчуци през 2016г.

Ръст на консервирането на плодове и зеленчуци през 2016г.

Преработката на плодове изпреварва тази на зеленчуците

Преработвателният бранш финализира успешна година. През 2016г. за втори пореден път консервната промишленост бележи ръст в преработките на плодове и зеленчуци. Около 80% от индустрията традиционно е ориентирана към външните пазари.

Преработката на българска суровина е над 68 на сто, а около 17 процента е тази от Европейския съюз. 12 процента са консервираните суровини от трети страни. Причините се крият в големия износ, обобщават от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Преработката на плодове изпреварва тази на зеленчуците. Безспорно една от големите победи на българската хранителна индустрия през тази година е влизането в сила на Наредба 9 за ученическото и детското хранене.

По повод коментарите, че цената, която се плаща за закуска по стандарт е непосилно ниска за доставчиците, браншовиците имат философия и я следват - качественият продукт има цена. Един от нерешените проблеми и през тази година е трудното обезпечаване с работна ръка. Борбата по неговото разрешаване ще продължи и през следващата година.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.