1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Раздадоха наградите „Златен ритон” на български вина за 2010 година

Раздадоха наградите „Златен ритон” на български вина за 2010 година

Националната лозаро-винарска камара учредява Клуб на българското вино

Националната лозаро-винарска камара ще връчи 5 награди „Златен ритон” на български вина за 2010 година, съобщи проф. Пламен Моллов – председател на НЛВК, по време на пресконференция по повод официалното откриване на 18-то издание на Международната изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ 2010. Носителите на най-големите отличия ще станат известни тази вечер, по време на официалната церемония за връчване на най-престижните награди за българско вино  - „Нощта на Златния ритон”.

От всички участници в Национални дегустации 2010,  26 фирми са номинирани за награди и отличия. Общият брой на конкурсите проби от проведените Национални дегустации е 676 бр. вина, ракии и винено бренди. Три от Златните ритони са за вина, които фирмите представят като свои върхови постижения, а два - за вина от търговската мрежа.

  • Общо  168  медали, са връчени в „Нощта на Златния ритон”:
  • Златни медали - 83 бр. /69 бр. вина, от тях 12 от търговската мрежа, 14 бр. ракии и винено бренди/,
  • Сребърни медали - 61 бр. /52 бр. вина, 9 бр.ракии/,
  • Бронзови медали - 24 бр. /22 бр. вина, 2 бр. ракии/.
  • Дипломи и почетни дипломи - 36 бр.
  • Най-много отличия имат червените вина от последна реколта -  53 бр.
  • Най-много златни медали имат червени вина от стари реколти -  35 бр.

Пълният списък с носителите на тазгодишните награди от конкурса Национални дегустации можете да намерите тук

„С удоволствие мога да кажа, че в тази трудна за българския бизнес година,  в която дегустационните проби за участие в най-престижния конкурс за българско вино, са с 15% по-малко в сравнение с 2009 г., са отличени 209 проби на различно ниво. Добра тенденция е, че два от общо петте Златни ритона са присъдени на вина от търговската мрежа, което е висока оценка за реалното винопроизводство и качеството на българските вина”  съобщи проф. Пламен Моллов. Той обяви и новата инициатива на НЛВК, наречена Клуб на Българското вино.  Всяка година в навечерието на професионалния празник на лозарите и винарите Трифон Зарезан, ще бъдат обявявани 10-те най-влиятелни личности със заслуги към българското вино.

За първи път, Националната лозаро-винарска камара организира дегустации  на наградени вина от Национални дегустации 2010, в рамките на Винария. Почитателите на българското вино ще имат възможността да дугистират  вината на 26-те отличени винопроизводители.

Кръгла маса с участието на лектори от Италия, Франция и България организира НЛВК на 16 март, в зала Пресклуб на Конгресния център. Дарио Картабелота от област Сицилия, ще запознае българските производители с италианския опит в усвояване на европейски фондове. Ги Лабейри от Бордо, ще представи френския опит в развитието на винения туризъм. Проф. Д-р Илия Ценев ще разясни най-често допусканите грешки при изработване и изпълнение на проекти с национално или европейско финансиране, а Красимир Станков ще презентира модерното застраховане на лозаро-винарството.

Клуб на българското вино е най-новата инициатива на НЛВК в подкрепа на българското лозарство и винарство, стана ясно още на пресконференцията. През 2010 г. по предложение на проф. Пламен Моллов ще бъде учреден клуб, който ще избира 10-те най-влиятелни личности в лозаро-винарската индустрия. Избраните ще бъдат посланици на българското вино както в България, така и по света. Те ще работят за популяризиране на положителните практики на индустрията и ще консултират анализа и бъдещото развитие на бранша. За членство в Клуба на българското вино ще бъдат поканени представители на държавни институции и научни институти в сектора, членове на Национална лозаро-винарска камара, производители на вино и собственици на лозови масиви, неправителствени организации и професионални сдружения в бранша, търговски и дистрибуторски организации, организации в сектор туризъм, асоциации и сдружения в сектор медии, реклама и връзки с обществеността. Всяка година Клубът на българското вино ще определя жури от членове, което ще излъчи  10-те най-влиятелни личности за българското вино. Те ще бъдат обявявани публично на специално събитие в деня на Св. Трифон Зарезан.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.