1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Разплащателната агенция обявява конкурс за одобряване на складове за съхранение на интервенционни продукти

Разплащателната агенция обявява конкурс за одобряване на складове за съхранение на интервенционни продукти

Ще се одобряват обекти за съхранение на обикновена пшеница, ечемик, царевица и сорго

Публичните складове и зърнохранилищата, които желаят да получат одобрение за склад за съхранение на интервенционни продукти, трябва да подадат документи за кандидатстване в срок от днес, 25 октомври до 19 ноември тази година, в Централно управление на ДФ „Земеделие”. По линия на интервенционните механизми, които прилага ДФ „Земеделие” – Разплащателната агенция, ще се одобряват обекти за съхранения на обикновена пшеница, ечемик, царевица и сорго.
 
Заявления за участие могат да подават фирми, които притежават валидна лицензия за публичен склад, издадена от министъра на земеделието и храните или удостоверение за регистрация на зърнохранилище, издадено от НСЗФ за минимален капацитет на складиране от 5 000 тона, освен ако не разполага с непосредствен достъп до река, море или железопътна връзка
 
Цената, която Разплащателната агенция ще заплаща на одобрените кандидати включва заплащане, както за складирането, така и за логистиката (приемането и експедицията).

Тя се определя по следните параметри:
  • за съхранение на съответно количество зърно - по 1,80 лв. за тон за един месец.
  • за вкарване на зърно – по 3,99 лв. за тон.
  • за вкарване на зърно без физическо преместване - по 2,54 лв. за тон.
  • за изтегляне – по 3,32 лв. за тон.
  • за изтегляне без физическо преместване – по 2,56 лв. тон.
Всички цени са без начислено ДДС.
 
Възнаграждението за съхранение покрива наемането на складовите помещения, разходи по застраховане на зърното, мерките за борба с вредителите, годишна инвентаризация и проветряване. Средствата ще се изплащат за периода от деня на първото приемане до датата на действителното изтегляне.

Възнагражденията за приемане и експедиция се отнасят за реално получените или експедирани количества. Те обхващат натоварването и разтоварването на автомобилен, железопътен или морски транспорт. Средствата, които ще изплаща Разплащателната агенция за приемане на склад покриват физическо преместване на зърното от транспортното средство до складовото помещение, претегляне, вземане на проби и първоначално анализиране на качествените характеристики, както и операции по изолиране на количества при входа, в очакване на резултатите от анализ преди окончателното им одобряване от ДФЗ-РА.

При експедиция, цената на Разплащателната агенция покрива претегляне на зърното, вземане на проби за анализа му и физическото изнасяне и натоварване на зърното на първото транспортно средство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.