1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Разплащателната агенция ще подпомага 196 училища по схемата „Училищно мляко”

Разплащателната агенция ще подпомага 196 училища по схемата „Училищно мляко”

Нови 28 учебни заведения ще получават подпомагане по линия на ЕС за учебната 2010-2011 г.

В Разплащателната агенция приключи кандидатстването на училищата по схемата „Училищно мляко”. Нови 28 учебни заведения ще получават подпомагане по линия на ЕС за учебната 2010-2011 г. Заедно с одобрените през миналите учебни години по помощта, вече могат да се подпомогнат общо 196 учебни заведения, които обхващат 33 999 деца.

Помощта възлиза приблизително на 0,09 лв. за 250 мл. млечен еквивалент на дете на ден. Млякото, което се предлага трябва да отговаря на европейските изисквания и да бъде в запечатана еднократна опаковка.

В България Европейската схема „Училищно мляко” се прилага от учебната 2008/2009 година. И има за цел е да изгради на децата в училищна възраст трайни навици за консумация на мляко и млечни продукти.     Помощта е насочена към ученици, които посещават редовно едно от следните видове държавни, общински и частни учебни заведения - предучилищни заведения, начални и средни училища.

Помощ се отпуска за доставката на продукти на Общността, закупени в страната членка, произведени в млекопреработвателни предприятия, преработващи само отговарящо на Регламент (ЕО) № 853/2004 сурово краве мляко, като произведените млечни продукти могат да се реализират в страните - членки, трети страни и националния пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.