1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Резултатите от ДНК анализа на откритото у нас конско месо ще са готови до петък

Резултатите от ДНК анализа на откритото у нас конско месо ще са готови до петък

Това заяви д-р Любомир Кулински, директор Дирекция „Контрол на храните” в

В четири града у нас Агенцията по безопасност на храните откри полуготово ястие с наличие на конско месо. Това каза д-р Любомир Кулински, директор Дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитиран от Радио „Фокус” .

Той обясни, че Агенцията е започнала проверки веднага след нотификациите от Великобритания за съдържание на конско месо в различни храни, като в началото у нас не е било установено наличието на такова. „Разпоредихме проверки в цялата страна и в петък вечерта се оказа, че в четири града са намерени количества от този продукт - лазаня с телешко месо. Общо са намерени 86 опаковки по един килограм от артикула. Всички опаковки бяха възбранени веднага със съдействието на търговската верига”, уточни д-р Кулински.

„Веднага бяха изпратени две проби от продукта за ДНК анализ в лаборатория в Германия. Имам уверението на директора на лабораторията, че резултатите ще са готови до петък”, каза той. Д-р Любомир Кулински уточни, че от десет дни Агенцията по безопасност на храните регулярно взема проби от колбасите в търговската мрежа, които се проверяват по бърз метод в Института на агенцията за наличието на конско месо. „До момента има резултати от 20 проби, всички те са отрицателни”, каза още д-р Кулински.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.