1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Рибата продължава да е достъпна и качествена храна

Рибата продължава да е достъпна и качествена храна

Тя все по-често присъства на трапезата на българите

Утре е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици. Никулден е и празник на Бургас. Опашки се извиват пред всички магазини за риба и шанодове в страната. Много българи са решили да осигурят риба за своята трапеза непосредствено преди празника.

Търговецът на риба г-жа Антоанета Апостолова уточнява, че цената на рибата ще се запази и през утрешния ден. Тя сподели, че освен шаран, клиентите  купуват ядки от шаран, готови котлети, както и други риби.

Шаран има достатъчно, ще има за всички на трапезата. Това каза д-р Йордан Господинов – изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ Фиш".

"И тази година много добре върви подготовката за Никулден. Времето е сравнително топло, водоемите не са замръзнали и това позволява да се улови достатъчно количество риба при нормални условия. Много хубави линии шаран са отгледани в България тази година, угоени са добре, и мисля, че пазарът ще бъде задоволен напълно. В момента кипи трескава подготовка за Никулден – лови се риба, дистрибутира се, така че шаран ще има достатъчно.“

Шаранът е предпочитаната риба за Никулден. Така повелява традицията – да има шаран на трапезата, разказа още д-р Йордан Господинов:

"Никулден е един от хубавите християнски празници, който покрай нас, рибарите, го празнуват всички. Шаранът е уважавана, традиционна риба за този празник. Хората искат да го вземат жив, защото така е останало като поверие, че рибата трябва да се занесе жива до вкъщи и там да бъде почистена и т.н. Общо взето живият шаран се търси повече точно за Никулден. Търси се повече люспестия шаран, по-големия, угоен шаран.“

 

Шаранът, който се предлага в магазините, е изключително и само български, сподели още той, като разказа, че тази година производството е богато, като и част от румънския пазар е зает с български шаран: "Имаме достатъчно производство, за да задоволим българския пазар целогодишно и около 1/3 от шарана и 1/2 от пъстървата изнасяме на общоевропейския пазар, например в Румъния и някои други държави. Ние сме малки производители, но сме изключително експортно ориентиран сектор с много добро качество и безопасност на храните, и продаваме и в Европа, и на азиатския пазар.“

Добрата новина е, че рибата за празника ще запази цените си от ежедневието, каза още д-р Йордан Господинов и поясни, че рибата е стоката, която най-малко се е увеличила като цена през последната година спрямо другите хранителни продукти, просто тя запази тренда си.

"Рибата е много бързо развалящ се продукт, така че бих казал, че риба, която са й променени цвета на очите, има слуз по люспите, помътняват хрилете, тази риба не е съвсем прясна. Екипът на нашето сдружеуние е уверен в качеството и достъпността на рибните продукти и затова рибата трябва все по-често да присъства на трапеза. Регулярно проверяваме рибни витрини, щанодовете във веригите и местата за продажба на едро и дребно и можем да твърдим, че качеството на рибата продавана в България е на европейско и световно ниво”. През изминаващата година организирахме и редица събития посветени на рибата и смятаме, че тенденцията тя да е качествена и достъпна ще се запази”,  смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружение „За достъпна и качествена храна“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.