1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Рибените пръчици често съдържат вредни вещества

Рибените пръчици често съдържат вредни вещества

От 19-те тествани продукта само 6 получават оценка "добър"

Повече от половината рибени пръчици, продавани в Германия, съдържат следи от вредни мазнини, установи проверка, проведена от потребителската организация Еко-тест. Тези вещества се образуват при 30-секундното потапяне във фритюрник, преди продуктите да бъдат замразени.
 
Във Федералната република рибените пръчици са много популярни, особено сред децата. По време на теста е установено, че по отношение на вкуса всички проби са добри, няма и замърсявания с микроби или други организми. Повод за притеснение е обаче наличието на потенциално канцерогенните естери на мастните киселини, които се образуват при нагряването на растителни мазнини до много високи температури, каквито са във фритюрниците. Затова от Европейската агенция за безопасност на храните има препоръка за максимална дневна доза от тези вещества.
 
От Екотест изчисляват, че за дете с тегло 30 килограма пет рибени пръчици с наличието на естери са достатъчни за достигане на тази доза. Подобна е била ситуацията и при предишната проверка, проведена от организацията през 2020 година.
 
Като положителен елемент организацията отчита, че три четвърти от тестваните продукти са направени от треска, уловена в северните региони на Тихия океан. Това е една от рибните популации, които все още са в добро състояние. Критика има заради риболовните методи – най-вече чрез дълбоководни тралове, които увреждат морското дъно.
От 19-те тествани продукта само 6 получават оценка "добър", четири са отхвърлени като "незадоволителни", а останалите са с оценка "среден". Тествани са и 12 вегански алтернативи, произведени на базата на оризово брашно, соев или пшеничен протеин или зеленчуци. В повечето от тях не са открити вредни вещества, но пък съдържат мазнини, емулгатори, стабилизатори, консерванти и изкуствени аромати. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.