1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Рибната борса във Варна ще заработи тогава, когато изпълни предписанията

Рибната борса във Варна ще заработи тогава, когато изпълни предписанията

Здравните органи ще санкционират всеки, който предлага риба в разрез с изискванията

Варненската рибна борса ще отвори тогава, когато изпълни предписанията на компетентните органи. Ако я отворят без да са изпълнени предписанията, борсата ще бъде затворена отново, а този, който го е направил, ще бъде санкциониран. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

По неговите думи предписанията за борсата са от 2001 година и от тогава нищо не е направено, а само почистването й не е достатъчно. „Варненци заслужават рибата да бъде предлагана при по-добри условия, а това не е чак толкова голяма инвестиция. Всичко това е свързано с опазването на здравето на хората”, категоричен беше земеделският министър.

Министър Найденов уточни, че здравните органи ще санкционират всеки, който предлага риба в разрез с изискванията. „Затварянето е единственият механизъм, чрез който можем да накараме търговците да изпълнят европейските изисквания. Страшно ще бъде, ако от Европа ни хванат, че нарушаваме законодателството. Знаете каква борба водихме за квотата на България за улов на калкан”, каза той. Според него в цялата страна се затварят борси, които предлагат лоши условия – за риба, меса, плодове и зеленчуци. „Надявам се, че на варненската рибна борса ще слагат бели престилки не само, когато министър дойде на посещение, а това да стане постоянна практика”, каза още Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.