1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С 1 лев поскъпна захарта от началото на годината

С 1 лев поскъпна захарта от началото на годината

През юли цената на килограм захар е била средно около 2,35 лева

С 1 лев поскъпна килограм захар от началото на годината. Това показва анализ за цената на продукта от 2000 г. до сега на Министерството на финансите (МФ). Оскъпяването се получавало по веригата след вноса през пакетирането и достигането на продукта до крайните потребители, съобщава в.Монитор.

При направения анализ се отчита значителна разлика в цената на захарта при внос и потребителските цени.

Предвижда се резултатите от анализа да бъдат изпратени другата седмица в Комисията за защита на конкуренцията казаха от МФ. Така, ако антимонополният орган прецени, че има достатъчно факти, може да се самосезира и да започне проверка на сектора. Според анализа производителите на захар и захарни изделия формирали печалбата си главно чрез надценките на вътрешния пазар, защото имало ограничения на максималната цена на изнасяната захар.

Надценките били големи и защото фирмите нямало накъде да свият производствените разходи. Причината е, че ЕС наложил ограничения на България като страна членка за производство, износ и внос на продукта. Т. е. в момента нямаме квоти за производство на захарно цвекло и сме само вносител на сурова захар за рафиниране. Така на практика липсвал производствен процес и единствената възможност за компаниите била да се увеличи надценката за крайния потребител.

Данните на МФ показват, че през юли цената на килограм захар е била средно около 2,35 лева. Разликата между цените на едро и на дребно е значителна, се посочва в анализа. Тя се е увеличила от 0,45 лева за килограм в началото на годината до 0,85 лева за килограм в средата на 2011 г.

Освен високите надценки, които слагали българските търговци, и ограниченията, наложени от ЕС, цените вървели нагоре и заради поскъпването на горивата в световен мащаб. Въпреки това крайната потребителска цена на захарта през 2011 г. се увеличавала с темпове, които изпреварват поскъпването на същия продукт на световните пазари, констатират още финансовите експерти. Те припомнят, че тенденцията на поскъпване е започнала още в средата на 2010 г. От юни до декември 2010 г. цената на захарта е скочила със 7,7%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.