С до 60% може да поскъпне кафето от вендинг машините

До края на октомври всички автомати трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства

Кафето от вендинг машините може да поскъпне с до 60%, алармират търговци. Причината е, че до края на октомври всички автомати за кафе трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства, свързани с агенцията за приходите.

Наредбата се отнася и за детските автомати за топчета и плюшени играчки, както и развлекателните колички. При кафе машините или тази за сандвичи, касовият бон няма да се издава на хартиен носител, а ще бъде визуализиран на екрана на автоматите, информира БНТ.

Секторът, който засяга апаратите на самообслужване, е бил облагодетелстван, защото останалият бизнес у нас още през март свърза фискалните си устройства с данъчните, обясняват от НАП.

"Част от вендинг машините и развлекателните машини се намират в обекти на закрито, те невинаги са на улицата. Често там работи персонал, дали на съответния търговец или на някой друг търговец, което отваря една възможност тези машини да спрат да оперират с пари, били те банкноти или монети, а да оперират с жетони, които да бъдат продавани след издаване на касова бележка", обяснява говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Даниел Стоянчев има 10 кафе машини и въпреки че до края на октомври трябва да се свърже с НАП, той още не го е направил. Стоянчев заявява, че няма информация от къде да си купи касов апарат и как да го инсталира.

От приходната агенция са категорични, че фискални апарати за вендинг машини вече се продават на пазара, а фирмите, от които могат да се закупят, са четири. Очаква се до края на годината новата наредба да осигури на държавния бюджет допълнителни 10 млн. лева. Санкцията за търговец, който не се е свързал с НАП, е 10 хил. лева и затваряне на обекта.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.