1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С общи мерки на ниво ЕС трябва да гарантираме нашият продоволствен суверенитет

С общи мерки на ниво ЕС трябва да гарантираме нашият продоволствен суверенитет

Министър Иванов заяви, че агресията в Украйна неминуемо ще се отрази на българския пазар и на общия пазар на ЕС

„Ситуацията с агресията в Украйна, в съчетание с устойчивата тенденция за запазване на сравнително високи нива на производствените разходи, поставя сериозни предизвикателства пред българското земеделие и рибарство. За преодоляването им ще са необходими незабавни, решителни и координирани действия на ниво ЕС”. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща на Съвета по земеделие и рибарство към ЕС. Той изрази благодарност към Френското председателство за своевременното организиране на срещата за търсене на решения за европейското земеделие в тази безпрецедентна, за съвременна Европа, ситуация на война. Аграрният министър изрази съпричастност с украинския народ.

лидеа царевица

„Подкрепяме Председателството относно необходимостта да се идентифицират и активират, където е целесъобразно, регулаторни лостове в Общата селскостопанска политика и други политики на ЕС, за да се увеличи европейският производствен капацитет за селскостопански продукти и да се гарантира нашият продоволствен суверенитет“, каза още той.

Министър Иванов заяви, че агресията в Украйна неминуемо ще се отрази на българския пазар и на общия пазар на ЕС.  Той обясни, че Русия е основен доставчик на зърнени и маслодайни култури за Турция и Египет. По думите му  невъзможност и/или неучастие от страна на Русия, но и на Украйна, в обявяваните всеки месец държавни търгове от Египет, Алжир, Турция, Саудитска Арабия и други, несъмнено ще доведе до повишено търсене и повишен интерес към целевите пазари на ЕС.

Аграрният министър подчерта, че с оглед на осигуряването на продоволствената сигурност на целия ЕС, при най-песимистичен вариант на развитие на ситуацията на пазарите, страната ни смята, че следва да се предприемат мерки за спиране на експорта за определен период от време на някои основни суровини от ЕС към трети страни (с изключение на Украйна), както е предвидено в член 5 от глава „Защитни мерки“ на Регламент № 479 от 2015 на ЕП и на Съвета относно общите правила за износ.

„Като отчитаме абсолютната непредвидимост на събитията, при изключително неблагоприятно развитие на пазарната ситуация, съществува вероятност да предложим ЕС да активира други механизми, предвидени в Договора за функциониране на ЕС, като се има предвид чл. 36. Европейската комисия и държавите членки следва да положат максимални усилия за предотвратяване на спекула със селскостопански продукти, храни, торове и препарати, която е характерна в условията на война“, заяви министър Иванов пред своите колеги.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.