1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С около 3 на сто се е увеличило потреблението на безалкохолни напитки през последните месеци

С около 3 на сто се е увеличило потреблението на безалкохолни напитки през последните месеци

За 2010 година общото потреблени на безалкохолни напитки е 1 228 милиона литра

С около 3 на сто се е увеличило потреблението на безалкохолни напитки през последните три месеца спрямо предходния период, което е индикатор за съживяване на бранша. Това съобщи председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Милчо Бошев, цитиран от в.„Монитор”. Въпреки това все още консумацията е по-ниска от същия период на миналата година.

Единствено при напитките от групата “Студен чай” има ръст на потреблението през последните две години. С 15 на сто се е увеличила консумацията им през 2010 година. При бутилираните води потреблението е намаляло с 4%. С почти една десета се е свил пазарът на газирани води, а потреблението на вода от галони по 19,5 л пък е намаляло с 6%.

Кризата се е отразила най-сериозно на продажбата на натурални плодови сокове и нектари. За деветте месеца на 2010 г. то е с 14% надолу. Това е близо 10 милиона литра по-малко от предходната година. По време на кризата в бранша не е имало фалити, но въпреки това е регистриран спад на броя на заетите и намаление на заплащането, каза още Бошев. След първоначалното намаление на цените сега вече има само задържане на техните нива. Български плодови сокове, минерални води и безалкохолни напитки се изнасят успешно за страните от Европейския съюз, нашата продукция намира добър прием и на Балканите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.