1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С около 40% се оскъпява хлябът от търговските вериги

С около 40% се оскъпява хлябът от търговските вериги

Това заяви председателят на браншовата организация на хлебарите Марияна Кукушева

Хлябът се оскъпява с около 40% от търговските вериги. Това заяви в интервю за Дарик председателят на браншовата организация на хлебарите Марияна Кукушева. По думите й пред българските търговци остава проблемът с огромните отстъпки, които търговските вериги искат от тях. Кукушева обеща, че цената на хляба ще остане стабилна, но само в частта, в която производителите могат да я контролират - до доставката на голямата търговска верига.

Засега няма предпоставки доставната цена на хляба да се променя, заяви Мариана Кукушева. По думите й цената на насъщния в момента е стабилна и съобразена с платежоспособността на българския потребител и е такава, каквато договарят търговци и доставчици. Кукушева каза още, че в чуждите вериги и в българските супермаркети доставната цена на хляба е непозната за хората, тъй като "търпи върху себе си 40-45 на сто отгоре, за да може българският потребител да купува с такова огромно повишение".

Председателят на браншовата организация на хлебарите допълни, че се работи по нормативни промени, които да поставят на равни начала българските и чуждите партньори на търговските вериги. В момента на българските производители е искана огромна отстъпка. Наближава около 40-45 до 50 процента, като всяка година се искат нови между 3 и 5 на сто търговски отстъпки от българските производители, каза Кукушева.

Кукушева каза още, че търговските вериги не публикуват отчетите си, но отказа да коментира дали могат да бъдат замесени в източване на ДДС, за което намекна премиерът Пламен Орешарски. Според нея, ако има виновни, те трябва да бъдат назовани поименно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.