1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Съставени са 44 акта за нарушения в качеството на храните в детските градини

Съставени са 44 акта за нарушения в качеството на храните в детските градини

Извършени са проверки в 1551 обекти в цялата страна

Съставени са 44 акта за административни нарушения при качеството на храните в детските градини. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов,  който заедно  с кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, и главния здравен инспектор д-р Тенчо Тенев бяха на  посещение  в целодневна детска градина „Веселина” в кв. „Слатина”.

Извършени са проверки в 1551 обекти в цялата страна – детски градини, ясли и млечни кухни. Издадени са 44 акта за нарушение и 216 предписания. Откритите продукти са унищожени - 330 броя яйца, 5 кг риба, около 140 кг месо. Най-много нарушения са открити в Благоевград, като там са издадени 11 акта. В София са издадени само 2 акта за нарушения, след като са извършени 147 проверки.

Според министър Найденов, от години наред не е правена такава мащабна проверка, съвместно между органите на НВМС и РИОКОЗ. Основните нарушения са за изтекъл срок на годност, неустановен произход и липса на етикети.

Тенчо Тенев допълни, че  има спрени 3 обекта – детски ясли в Благоевград и Смолянско и кухня в Разград. Той подчерта, че най-добрите резултати са в София.

От доставчици са дарени 240 кг пресни плодове и зеленчуци.

Министър Найденов обяви, че  ще се създаде работна група, заедно с всички институции, включително и с Центъра по хигиена за осъвременяване  на  менюто и рецептурниците в детските градини. В работната група ще бъдат включени диетолози, педагози и други специалисти. Той е разпоредил на експертите в представителството ни в ЕК да проучат опита в изготвянето на  менюта и рецептурници в остналите европейски страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.