1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Седем компании са влагали вода над нормата в пилешко месо

Седем компании са влагали вода над нормата в пилешко месо

Фирмите ще бъдат глобени с до 10 хил. лв.

Седем компании са влагали вода над нормата в пилешко месо, което е заблуждение на потребителите. Това съобщи пред журналисти директорът на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, цитиран от dnevnik.bg. Това са дружествата ЕТ "Мария Цонкова", "Чикън груп", "Галус Трейд", "Пилко", "Поло комерс", "Нанюк интернешънъл" и "СВС 98".

Съвместна проверка на комисията и агенцията по храните е показала, че в продукти, отбелязани на етикета като пилешко месо, е имало между 20 и 50% съдържание на вода. Според регламентите тя трябва да бъде между 5 и 7 на сто.

Еврорегламентите допускат влагането на вода и солеви разтвори при месните заготовки, но не и при прясното или охладено месо. На етикетите от продуктите на тези фирми не е пишело "заготовка от пилешко месо", а пилешко месо, пилешки бутчета и др., което според Комисията за защита на потребителите е подвеждаща информация.

Затова и компаниите ще получат предписания да не предлагат повече продукти с такава информация на опаковките. Директорът на агенцията по храните Йордан Войнов съобщи и, че те ще бъдат глобени с до 10 хил. лв. "Тези фирми влизат в графа рискови и проверките в тях ще бъдат увеличени", каза още Войнов.

От няколко месеца след периодични сигнали в медиите агенцията по храните проверява пилешки продукти за влагане на допълнително вода, за антибиотици и др. Досега обаче не бяха откривани нарушения. Днес Войнов допусна, че е възможно да е имало изтичане на информация към производителите. "Проверките ще продължат", допълни още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.