1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Седмично намаление на цените на едро на слънчогледовото олио

Седмично намаление на цените на едро на слънчогледовото олио

Предлагането на продукта на тържищата в страната е в широкия ценови диапазон от 1,80 лв./литър (Плевен) до 2,40 лв./литър (Варна)

През анализирания седмичен период (28 май – 4 юни 2014 г.) средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната са около или малко под нивата от предходната седмица.

През изминалата седмица предлагането на слънчогледово олио на тържищата в страната е в широкия ценови диапазон от 1,80 лв./литър (Плевен) до 2,40 лв./литър (Варна). Седмично намаление на цените на едро се регистрира в четири области, най-значително във Варна (с 4%), а най-слабо в Хасково (с 0,5%). В други пет области се отчита покачване на ценовите стойности с между 0,5% (Бургас) и 7,3% (Монтана). Тъй като тези ценови колебания се компенсират, средно за страната, цената на едро на олиото се запазва на нивото от предходната седмица – 2,01 лв./литър.

Предлагането на слънчогледово олио в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 2,14 лв./литър (Добрич) до 2,69 лв./литър (Бургас). В седем области се отчита седмично повишение на цените в рамките на 2,1 – 6,1%, най-значително във Варна. Същевременно, в други пет области е налице поевтиняване на продукта с между 5,2 и 7,9% (Разград и Русе). В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се понижава с 0,4% спрямо предходната седмица до 2,45 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на олиото са в границите от 2,20 лв./литър (Шумен) до 2,75 лв./литър (Монтана и Стара Загора). Спрямо предходната седмица, изменение на цените в по-малките магазини се регистрира в шест от областите, във всички от тях – в посока надолу. Поевтиняването на продукта е в рамките на 0,8 – 6,4%, най-съществено в Пазарджик. Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в тези обекти намалява с 0,8% на седмична база, до 2,51 лв./литър.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като за поредна седмица разликата достига до 0,31 лв./литър в Монтана. В осем области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети с между 0,01 и 0,32 лв./литър (Бургас).

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Бургас за големите супермаркети - 0,82 лв./литър и в Монтана за по-малките магазини – 0,85 лв./литър. В област Шумен цените на дребно в ГТВ са с 0,05 лв./литър по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в малките магазини във Варна, където се отчита средна цена с 0,01 лв./литър по-ниска от тази на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.