След 40 години климатът в Гана и Кот-д'Ивоар ще е непригоден за отглеждането на какао
Шоколадът може да стане деликатес през 2050 година заради катастрофалните климатични промени, се казва в доклад на Международния център за тропическо селско стопанство, цитиран от агенция КРОСС. Според мнението на експертите, след 40 години средната температура в западната част на Африка ще се вдигне с 2,3 градуса, което ще направи климата в Гана и Кот-д'Ивоар непригоден за отглеждането на какао.
Световната шоколадена индустрия, чийто обем се оценява на 9 млрд. долара, получава почти половината суровина от тези две държави. Както отбелязват авторите на изследването, какаото в западната част на Африка се използва като еквивалент на наличните пари.
„Много от фермерите използват какаовите дървета като банкомати", сочи изследването. С него хората заплащат медицинските услуги и образованието на децата си. Освен това, отглежданите какаови дървета в тези две държави играят стратегически важна роля за цялата шоколадова индустрия, какаото е основа за „нормалния живот на жителите на западна Африка", се казва в изследването. Според експертите, фермерите ще започнат да чувстват влиянието на климатичните промени още през 2030 година.