1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Шоколадът може да стане деликатес през 2050 година, според експерти

Шоколадът може да стане деликатес през 2050 година, според експерти

След 40 години климатът в Гана и Кот-д'Ивоар ще е непригоден за отглеждането на какао

Шоколадът може да стане деликатес през 2050 година заради катастрофалните климатични промени, се казва в доклад на Международния център за тропическо селско стопанство, цитиран от агенция КРОСС. Според мнението на експертите, след 40 години средната температура в западната част на Африка ще се вдигне с 2,3 градуса, което ще направи климата в Гана и Кот-д'Ивоар непригоден за отглеждането на какао.

Световната шоколадена индустрия, чийто обем се оценява на 9 млрд. долара, получава почти половината суровина от тези две държави. Както отбелязват авторите на изследването, какаото в западната част на Африка се използва като еквивалент на наличните пари.

„Много от фермерите използват какаовите дървета като банкомати", сочи изследването. С него хората заплащат медицинските услуги и образованието на децата си. Освен това, отглежданите какаови дървета в тези две държави играят стратегически важна роля за цялата шоколадова индустрия, какаото е основа за „нормалния живот на жителите на западна Африка", се казва в изследването. Според експертите, фермерите ще започнат да чувстват влиянието на климатичните промени още през 2030 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.