1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Шоколадът води до депресии

Шоколадът води до депресии

Хората, които са в по-лошо настроение, използват шоколада като форма на самолечение, а той да не допринася с нищо към подобрение на ситуацията

Хората, които редовно ядат шоколад, по-често да са в депресивни състояния, съобщи във вторник ББС, позовавайки се на проучване на група американски учени предаде mediapool.bg. Резултатите от тестовете на изследователски център към Калифорнийския университет са показали, че тези, които консумират най-малко по 100 грама шоколад седмично, често са в по-мрачно настроени от хората, които хапват по-рядко и по-малко.

Изследването се поставя под въпрос разпространените представи, че какаовият продукт има положително влияние върху настроението на човека.

В тестовете са участвали 1000 възрастни американци като никой от тях не е употребявал антидепресанти или е имал психически разстройства преди това. Резултатите са показали, че тези, които са употребявали повече от 6 парчета шоколад от по 28 грама всяко месечно, са били значително по-склонни към депресивни състояния.

Според д-р Натали Роуз и нейните колеги резултатите от тестовете пораждат множество въпроси, които трябва да бъдат допълнително проучени. Според нея обяснението може да е твърде прозаично – хората, които са в по-лошо настроение, използват шоколада като форма на самолечение, а той да не допринася с нищо към подобрение на ситуацията.

”Може да се направи аналогия с алкохола. В по-краткосрочен план алкохолът подобрява настроението, но в дългосрочен план не помага с нищо”, добавя д-р Роуз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.