1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Ще искаме отговор от Европейската комисия по повод съмненията за храни второ качество у нас

Ще искаме отговор от Европейската комисия по повод съмненията за храни второ качество у нас

Българският потребител трябва да бъде третиран като равноправен гражданин на ЕС

Българският потребител трябва да бъде третиран като равноправен гражданин на Европейския съюз (ЕС) и затова за нас е от изключителна важност да получим официално становище от европейските институции, които отговарят за безопасността на храните и в частност от еврокомисаря по здравеопазването, по въпроса дали продуктите на големите мултинационални компании, разпространявани в Западна и в Източна Европа, се различават по състав. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след няколкочасова дискусия с представители на чуждите компании.

Поводът за срещата беше изнесеният сравнителен анализ от Асоциацията на потребителите в Словакия на произволно избрани хранителни продукти от магазинната мрежа в различните държави. Според този анализ има съществени разлики в състава на продуктите на една компания, разпространявани в различаните европейски страни.

Днес председателят на словашката асоциация Милош Лауко обясни, че продуктите са взети произволно от търговската мрежа и се е установило различно качество в общо шест вида тествани хранителни продукти.

Представителите на "Кока Кола", "Нестле" и "Котани" бяха категорични, че продуктите им отговарят на рецептурите, които не са променяни от десетки години. Те изразиха съмнение и за надеждността на изследването на словашката асоциация.

Министър Найденов обясни, че целта не е да се оспорва качеството на продуктите, а самите европейски регулаторни органи да докажат или отрекат констатациите, направени в изследването на словашките експерти.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.