Швейцарците предпочитат местни животински продукти

Анкетата се прави на всеки две години

Швейцарците предпочитат да купуват животински продукти местното производство. Това показва анкета, поръчана от земеделското министерство в Берн.

На въпроса кои продукти от местни фермери купуват най-често, швейцарците на първо място посочват яйцата. 72 % казват, че винаги, или почти винаги взимат яйца с местен произход. На второ място с 59 %са млякото и млечните продукти, следвани от картофите с 53 и месото с 51 на сто. На по-слаб интерес се радват швейцарските алкохолни напитки. Само 11 % от запитаните пазаруват основно швейцарско вино, а местни концентрати взимат само 7 на сто.

Подобно допитване се прави на всеки две години, като сега за пръв път е зададен въпросът за причината за избор на местно производство. Една четвърт от анкетираните посочва, че иска да подкрепи швейцарските фермери, за 16 на сто на преден план са късите транспортни разстояния, а 15 % смятат, че местното качество е най-добро.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар