1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Швейцарците променят хранителните си навици

Швейцарците променят хранителните си навици

Жителите на странaта по-рядко ядат месо

През 2019 година швейцарците са консумирали близо 217 300 тона месо в домашни условия. Статистиката показва, че това са два процента и половина по-малко в сравнение с 2017-та.

Въпреки намалялото количество, похарчената за месо сума остава почти без промяна. През миналата година продаденото за домашна консумация месо е на стойност близо 5 милиарда швейцарски франка, или малко над 4 и половина милиарда евро. Според експерти това показва, че жителите на страната по-рядко ядат месо, но инвестират повече в по-качествени продукти. За разгледания период от 2017-та до 2019-та цените на храните не са се променили, а населението е нараснало съвсем слабо.

Има обаче разместване при предпочитанията на потребителите. Най-популярно остава пилешкото месо от местно производство, докато при агнешкото и телешкото има спад. Свинското и колбасите също се радват на добър пласмент, но тенденцията сочи отрицателно развитие.

Тази година няколко природозащитни организации обявиха януари за "месец на веганското хранене" и призоваха швейцарците да се лишат от месото. Данните на бранша обаче показват, че апелът е останал без особен ефект, въпреки че обществото става все по-чувствително за екологични теми.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.