1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Слабо понижение в цената на брашно тип „500” отчитат от МЗХ

Слабо понижение в цената на брашно тип „500” отчитат от МЗХ

Маржът между цената на едро и на дребно в големите супермаркети е най-голям във Враца

През последната седмица, цените на едро на брашно тип „500”, средно за страната, бележат понижение спрямо предходната седмица с 1% или 0,01 лв./кг. По области, цените на едро са в границите от 0,70 лв./кг (Враца) до 1,08 лв./кг (София). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават колебания в цените, като отклоненията са в широкия диапазон от -6,7% до +6%. Най-чувствителен е спадът във Враца и Смолян, съответно с 6,7% и 6,2%. По-високи цени на брашното на едро се отчитат в осем области, като най-значително е поскъпването в Пловдив (6%) и Разград (5%), съобщават от Министерство на земеделието и храните.

Аналогична е ситуацията и при търговията с брашно на дребно. И при двата вида наблюдавани обекти за търговия (големи супермаркети и по-малки магазини) средната цена за страната бележи спад с 1%.

В големите търговски вериги (ГТВ) в осем области се отчита промяна на ценовите нива – понижение от 1% (Стара Загора и Хасково) до 5% (Варна и Добрич). Като цяло, брашното в ГТВ се предлага на цени от 1,00 лв./кг в Шумен до 1,23 лв./кг в Благоевград и Кюстендил.

Традиционно, маржът между цената на едро и на дребно в големите супермаркети е най-голям във Враца – 0,39 лв./кг. За поредна седмица, в София средната цена на дребно в ГТВ е по-ниска от тази на едро - с 0,04 лв./кг.

Противоположни са резултатите при цената на яйцата. Средно за страната, цените на едро на яйца-размер М бележат незначително увеличение с 0,01 лв./бр., спрямо предходната седмица. Диапазонът, в който се движат цените по области е 0,15 лв./бр.-0,19 лв./бр. Най-ниска цена се отчита в Плевен, Пловдив и Хасково, а най-високата - във Варна. Понижение на цените (с 0,01 лв./бр.) се наблюдава в четири от областите – Бургас, Силистра, Сливен и Смолян. По-скъпо тази седмица яйца се продават по борсите в седем областни града, като най-съществен ръст е регистриран в Добрич и Стара Загора (с 0,02 лв./бр.).

Най-ниска цена на дребно на яйца (размер M и L) както в ГТВ, така и в другите търговски обекти (ДТО), се отчита в Шумен.

Цените на дребно на яйца - размер М, предлагани в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,15 лв./бр. до 0,28 лв./бр., като най-високата цена отново се задържа в Разград. Възходящо движение (с 0,01 лв./бр.) е регистрирано в шест области, докато във Враца и Монтана яйцата поевтиняват с 0,01 лв./бр.

 

Етикети яйца, олио, цени, пазар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.