1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Слънчоглед от Украйна причинява рак

Слънчоглед от Украйна причинява рак

Според експерти слънчогледът е в състояние да натрупа кадмий като активно го изтегля от почвата

Слънчогледовите семки, които се произвеждат и продават в Украйна, са опасни за здравето, предаде "Нюз.ру", като се позова на в. "Млада Украйна". По данни на центъра за независими потребителски експертизи "Тест", които са проверили десетина образци от различни производители, семките съдържат тежкия метал кадмий от 2 до 6 пъти над нормата, както и канцерогенния химикал бензопирен, съобщава в днешния си брой вестник "24 часа".

Изследователите от центъра признават, че големи количества бензопирен и преди са били откривани в слънчогледовото олио, докато наличието на кадмий се оказало изненада. Той бил засечен във всички проверени 13 вида вида семки местно и вносно производство. Най-много кадмий имало в унгарските семки марка "Моди" - 0,63 милиграма на килограм при норма 0,1 милиграма, докато количествата в местните марки били по-умерени. Според експерти слънчогледът е в състояние да натрупа кадмий като активно го изтегля от почвата. Тежкият метал попада там пък като част от фосфатите, масово използвани за наторяване.

Когато се натрупа в човешкия организъм кадмият засяга тежко бъбреците, нервната и костната система и блокира синтеза на витамин Д. Вносът на слънчогледово семе не подлежи на санитарен контрол, каза главният здравен инспектор Тенчо Тенев. Той обеща, ако в наши магазини бъдат намерени семки от Украйна, те да бъдат подложени на щателен анализ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.