1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Слънчогледовото олио е поевтиняло с 22% за една година

Слънчогледовото олио е поевтиняло с 22% за една година

Средната цена на бутилка от един литър без ДДС е 1,79 лева

Слънчогледовото олио, което се търгува на Софийската стокова борса (ССБ), е поевтиняло с 22% за една година. В момента средната цена на бутилка от един литър без ДДС е 1,79 лева, съобщи Антонина Белопитова, директор на дирекция „Търговия и информация“. В началото на 2013 г. бутилка от един литър е струвала около 2,29 лева, пише "Монитор".

Олиото поевтинява и на международните пазари. Цената на суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам се е свила с 29% за година до 905 долара за тон. Това се дължи на поевтиняването на маслодайния слънчоглед, което е най-голямо сред зърнените култури. В Русия цената на суровината се е понижила с 47 на сто на годишна база. У нас има спад с 45%. Така в началото на февруари слънчогледът се търгува на цени между 580 и 630 лева за тон. През същия период на 2013 г. цената му е била между 880 и 1100 лева за тон. Пшеницата и царевицата също се продават на по-ниска цена в сравнение с година по-рано.

„И за двете стоки нивото на производство изпреварва потреблението“, обясни Белопитова. Експертите очакват тази тенденция да се запази и през 2014 г. Според прогнозите на Световния съвет по зърното, реколтата от пшеница за 2013 и 2014 г. ще надхвърли 700 млн. тона. Такива са очакванията и за следващата реколта. Данните показват още, че у нас пшеницата е поевтиняла с 29% на годишна база до 340 лева за тон без ДДС. Спад в цените има и на големите международни пазари.

Според експертите от Софийската стокова борса е трудно да се прецени как ще се отрази напрежението в Украйна върху цената на пшеницата. Там също се очаква добра реколта и съчетано със спада на цените по света не би трябвало да има сериозно влияние. От друга страна обаче обезценяването на валутата кара производителите да задържат стоката и това повишава складовите им разходи. Затова е възможно да има и ръст в цените.Царевицата също поевтинява, става ясно от данните на борсата. Цената й се е свила с 30% за година.

Приблизително такова е поевтиняването на царевицата и в САЩ. Цената на захарта също е паднала през изминалата година, обясниха експертите. В момента пакет от един килограм на борсата се търгува за 1,37 лева. Преди година обаче цената му е била 1,69 лв. „Това се дължи на намаленото потребление вследствие на свитата покупателна способност“, обясни Белопитова. Цената намалява и заради световните тенденции. Очакванията са обаче това постепенно да се промени. „Сушата в Бразилия се отразява неблагоприятно на реколтата от захарна тръстика. Затова се очаква стабилизиране на цените до тези нива и леко покачване“, каза Белопитова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.