1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Служителите в заведенията за бързо хранене по целия свят ще организират протест на 15 май

Служителите в заведенията за бързо хранене по целия свят ще организират протест на 15 май

Те ще настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд

Служителите в заведенията за бързо хранене по целия свят ще организират световен протест на 15 май, за да настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд, предаде Франс прес, като се позова на представители на протестното движение от Ню Йорк. 

Служителите на заведенията от типа на „Макдоналдс“, „Бъргър Кинг“, Кей Еф Си и „Уендис“ са се договорили да започнат протестното си движение на 15 май със стачка в 150 американски града и с протестни действия в 33 страни по света, сред които Япония, Бразилия, Мароко и Италия, пише БТА.

Протестът ще обхване шест континента. В САЩ служителите на заведенията за бързо хранене искат заплата от 15 долара на час, което е двойно повече от минималната федерална заплата от 7,25 долара на час, която сега се дава в много вериги от заведения за бързо хранене. 

Около 200 служители на заведения за бързо хранене започнаха за първи път протести в Ню Йорк през 2012 г., а след това тяхното движение се разпростря в над сто американски града. 

Сега протестът на служителите в сектора на бързото хранене се организира от Международния съюз на работещите в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, хотелиерството, ресторантьорството, кетъринга, тютюневата промишленост и сходни браншове (UITA), обединяващ 396 синдиката в 126 страни и общо 12 млн. служители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.