1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Смъртоносна болест поразява банановите плантации

Смъртоносна болест поразява банановите плантации

TR4 се причинява от гъба

Задава се Бананагедон (измислена дума от банан и армагедон – б.ред.), пише британският в. „Индипендънт“. Милиони хора по света са изправени пред опасността да гладуват, защото смъртоносна болест поразява банановите плантации, посочва изданието, като се позовава на предупреждение на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. 

Банановата чума се нарича Панамска болест от тропически вид и е известна със съкращението TR4. Причинява се от гъба. Заплахата от нея нарасна в последните седмици, когато стана ясно, че тя е опустошила разсадите за износ в Мозамбик и Йордания, пише БТА.

Има риск гъбата, за която засега няма ефикасно лечение, да е достигнала и най-големите плантации за банани в Латинска Америка, където може да унищожи големи насаждения от вида „Кавендиш“. Този вид съставлява 95% от бананите, доставяни до експортните пазари. Смята се, че в развиващия се свят 410 млн. души разчитат на бананите, за да си осигурят една трета от дневния прием на калории. Според една от оценките на експерти новата болест може да унищожи до 85% от бананите по света. 

Сортът „Кавендиш“ се появи през 50-те години, когато замени друг сорт, който също беше унищожен от болест. „Кавендиш“,  както и други бананови видове, нямат защита срещу TR4. Гъбата може да живее 30 и повече години в почвата и да превърне сърцевината на банановите култури в тъмна каша. Смята се, че ако се разпространи, болестта може да унищожи плантациите с банани за около 2-3 години. 

Подобна гъба може да се разпространява в капчиците вода или в малки количества пръст, полепнала по обувките или превозните средства. Първоначалното ѝ огнище е било в Индонезия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.