1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Социално слабите групи ще бъдат подпомогнати от Хранителна банка

Социално слабите групи ще бъдат подпомогнати от Хранителна банка

Снимка:

Хранителните банки получават дарена храна, която предоставят на нуждаещите се чрез мрежа от други организации

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и Крис Ребсток, представител на Глобалната мрежа за хранителни банки обсъдиха на среща създаването на Хранителна банка в България, която да подпомага социално слабите групи в страната.

Хранителните банки получават дарена храна, която предоставят на нуждаещите се чрез мрежа от други организации, които работят с различни групи. Тези организации могат да бъдат социални домове, дневни центрове, трапезарии и неправителствени организации.

Моделът на Хранителната банка е практичен и ефективен, защото осигурява помощ на хора в неравностойно положение и в същото време намалява загубата и изхвърлянето на храна, която няма търговски вид. Във функционирането на такъв модел участват ферми и рибни стопанства, преработватели, борси, супермаркети и потребители.

Зам.-министър Димитров направи предложение проектът да бъде междуведомствен и обеща съдействие от страна на МЗХ, по линия на безопасността на храните и взаимодействие с фермите и преработвателите в работата по един такъв модел. За тази цел като партньор трябва да се привлече и Министерството на труда и социалната политика.

Хранителните банки са популярен модел за подпомагане на социално слаби в САЩ и Европа. Само в Европа функционират над 200 хранителни банки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.