1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Специалисти предупреждават: Възможни са високи стойности на кадмий в шоколада

Специалисти предупреждават: Възможни са високи стойности на кадмий в шоколада

Тежкият метал се съдържа при какаовите растения, които се отглеждат на вулканични почви

Високи стойности на кадмий в шоколада. Предупреждението е на специалисти. Производителите внасят какаото от чужбина и разчитат на данните, предоставени от търговците. Често обаче не се правят достатъчно добри анализи за съдържанието на вредни вещества.

Какаовите растения, отглеждани на вулканични почви, поемат различни вещества от земята, сред които и тежкия метал кадмий. След това той попада и в шоколада. Колкото по-високо е съдържанието на какао в шоколадовия продукт, толкова повече кадмий може да съдържа. Скъпите битер-шоколади с висок процент какао се правят от така наречени премиум-сортове, различаващи се от тези за масова употреба по аромат и вкус. Тези сортове се отглеждат само в няколко страни в Южна Америка, Карибските острови и Западна Африка, определени в Международната спогодба за какаото. Проблеми с кадмия имат основно южноамериканските производители, тъй като голяма част от плантациите там са върху вулканични почви. Затова преди две години Европейският съюз определи максимални допустими стойности за тежкия метал. Съответната разпоредба ще влезе в сила в началото на 2019 година. Според специалисти кадмият може да причини бъбречни заболявания и остеопороза.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.