1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” остава 0,84 лв./кг

Средната цена на едро на брашно тип „500” остава 0,84 лв./кг

Търговията с продукта по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Варна)

През наблюдавания период (7 – 14 май 2014 г.) средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното остава 0,84 лв./кг. Търговията с продукта по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,65 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Варна). В осем от областните центрове се отчита седмично поскъпване на продукта в рамките на 1,2 – 6,3%, най-чувствително в Плевен. В три области се наблюдава понижаване на стойностите с между 1,3% и 10%, най-съществено в Смолян.

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на нивото от предходната седмица - 1,00 лв./кг. Предлагането на продукта в тези обекти е в ценовия интервал от 0,90 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник). Само в Шумен и София са налице седмични колебания на ценовите стойности - понижение, съответно с 3% и 4,8%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на брашното остава 1,06 лв./кг. По области, цените на продукта в по-малките магазини варират от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград). Седмично изменение на стойностите се наблюдава само в областите София и Разград, където брашното поскъпва съответно с 1,9 и 2,6%.

През периода на наблюдение цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,16 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,34 лв./кг във Враца. В областите Варна, Шумен и София цените на дребно в големите супермаркети са с до 0,06 лв./кг по–ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,22 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма е разликата между двата типа цени във Враца - 0,45 лв./кг, където е отчетена най-ниската цена на едро за страната и същевременно една от най-високите цени на дребно в ДТО. Подобно на ГТВ, изключение е област Варна, където цените на дребно в ДТО са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези на едро.

През изминалата седмица цените на брашното в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като в Пазарджик и Пловдив тази разлика достига до 0,19 лв./кг. В областите Търговище, Бургас и Перник брашното се предлага в ДТО на цени с 0,01 – 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.