1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта е 2,16 лв./кг

Средната цена на едро на захарта е 2,16 лв./кг

За поредна седмица най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Враца – 0,24 лв./кг

През последната седмица средните цени за страната на бялата кристална захар остават без съществена промяна.

Средната цена на едро на захарта е 2,16 лв./кг, като отбелязва незначително понижение (с 0,5%) спрямо предходната седмица. На тържищата в различните области на страната захарта се предлага на цени от 1,95 лв./кг до 2,41 лв./кг, съответно в Русе и Разград. В преобладаващата част от областите се наблюдават разнопосочни ценови колебания в интервала от -3,2% (Пловдив) до +2,9% (Силистра).

При търговията със захар на дребно, средните цени за страната се запазват на нивата от предходната седмица.

Средната цена на дребно на бялата захар в големите търговски вериги (ГТВ) остава 2,35 лв./кг. В големите супермаркети захарта се търгува в ценовите граници от 2,24 лв./кг (София) до 2,55 лв./кг (Велико Търново и Плевен). Седмично изменение на цените се наблюдава в пет от областните центрове – понижение в Перник (с 3,2%) и София (с 0,4%) и повишение във Варна (с 4,2%), Добрич (0,9%) и Шумен (с 0,2%).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната също се запазва без промяна – 2,42 лв./кг. В малките магазини захарта продължава да се търгува в ценовия диапазон от 2,25 лв./кг (Варна) до 2,55 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Шумен). Незначително изменение на цената спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в област София - повишение с 0,4%.

Средно за страната, цените в по-малките магазини продължават да са с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. За поредна седмица най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава във Враца – 0,24 лв./кг. Най-голяма разлика между цените на едро и цените на дребно в ГТВ се регистрира в Плевен - 0,46 лв./кг, а в ДТО – в Пазарджик и Плевен – също 0,46 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.