1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта остава на нивото от предходния седмичен период - 2,08 лв./кг

Средната цена на едро на захарта остава на нивото от предходния седмичен период - 2,08 лв./кг

В дванадесет области се наблюдават седмични изменения на цените в интервала от -2,2% (Варна) до +2,1% (Русе)

През наблюдавания период (26 септември – 3 октомври 2012 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар са без съществена промяна.

Средната цена на едро на захарта остава на нивото от предходния седмичен период - 2,08 лв./кг. На борсите в страната бялата захар се предлага на цени от 1,88 лв./кг (Добрич) до 2,30 лв./кг (Разград). В дванадесет области се наблюдават седмични изменения на цените в интервала от -2,2% (Варна) до +2,1% (Русе).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) бележи леко седмично понижение с 0,4%, до 2,22 лв./кг. По области, в големите супермаркети захарта се търгува в ценовия диапазон от 2,14 лв./кг (Благоевград, Враца и Монтана) до 2,40 лв./кг (Велико Търново). Само в три области (Габрово, Ловеч и Плевен) се регистрира изменение на ценовите стойности спрямо предходната седмица – понижение с по 4,2%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на кристалната захар за страната отбелязва незначително повишение (с 0,4%), до 2,33 лв./кг. В по-малките магазини захарта продължава да се предлага в ценовите граници от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Враца, Монтана и Шумен). Изменение на цените през изтеклата седмица се регистрира единствено в София – повишение с 3%.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в ГТВ е с 0,11 лв./кг по-ниска от тази в другите търговски обекти, като най-голяма е разликата във Враца и Монтана – 0,31 лв./кг. И през тази седмица в някои области (Кърджали, Велико Търново, Перник и Стара Загора) цените на захарта в малките магазини са малко по-ниски от тези в големите супермаркети (до 0,05 лв./кг).

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ в Добрич – 0,36 лв./кг, а за ДТО в Плевен - 0,42 лв./кг. В областите Разград и Враца цените на захарта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,11 лв./кг и 0,08 лв./кг.

Към края на месец септември 2012 г. средните цени на бялата кристална захар на едро и на дребно отбелязват незначително понижение спрямо нивата отпреди един месец, съответно с 1,2% и 0,5%. По области, месечните ценови отклонения на пазара на едро са в диапазона от -5,1% (Варна) до +1,8% (Враца), а при търговията на дребно - в границите от –3,1% (Плевен) до +3,8% (София).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.