1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта отбелязва леко понижение с 1,1% на седмична база

Средната цена на едро на захарта отбелязва леко понижение с 1,1% на седмична база

На тържищата в различните областни центрове продуктът се предлага на цени от 1,62 лв./кг (Добрич) до 2,05 лв./кг (Разград)

През периода 2 – 9 октомври 2013 г. се наблюдава слабо понижение на средната цена на едро на бялата кристална захар за страната в сравнение с предходния седмичен период, докато тези на дребно и в двата вида наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната отбелязва леко понижение с 1,1% на седмична база, до 1,85 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове продуктът се предлага на цени от 1,62 лв./кг (Добрич) до 2,05 лв./кг (Разград). В седем от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично поевтиняване на захарта, в рамките на 0,5% (Монтана) – 7,9% (Варна). Повишение на цените на захарта спрямо предходния седмичен период се наблюдава в три области – Бургас, Пловдив (с по 0,6%) и Сливен (с 1%).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,04 лв./кг, без промяна спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,93 лв./кг (Шумен) до 2,20 лв./кг (Перник). Разнопосочни седмични ценови отклонения се регистрират в големите супермаркети в шест области, в интервала от -2,5% (Русе) до +2,7% (Шумен).

При търговията с бяла захар в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната също остава непроменена – 2,11 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 1,92 лв./кг (Варна) до 2,35 лв./кг (Разград). Седмични изменения на цените са налице в седем области, в границите от -2,4% (Търговище) до +2,6% (Сливен). 

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,07 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Разград и Силистра разликата в тази посока достига до 0,31 лв./кг. В областите Кърджали, Варна, Благоевград, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Сливен цените на захарта в по-малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,19 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,26 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Кърджали – 0,37 лв./кг, а за ДТО – в Силистра - 0,59 лв./кг. В областите Варна и Благоевград цените на дребно на захарта в ДТО (а в Разград и в ГТВ) са по-ниски от тези на едро с между 0,01 и 0,06 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.