1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на захарта за страната намалява с 0,5% на седмична база

Средната цена на едро на захарта за страната намалява с 0,5% на седмична база

На стоковите тържища в различните областни центрове продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,59 лв./кг (Добрич) до 2,14 лв./кг (Разград)

През анализирания период (30 октомври - 6 ноември 2013 г.) се наблюдава слабо понижение на средните цени на едро и на дребно в по-малките магазини на бялата кристална захар, докато тази на дребно в големите супермаркети остава без промяна в сравнение с предходния седмичен период.

Средната цена на едро на захарта за страната намалява с 0,5% на седмична база до 1,83 лв./кг.
На стоковите тържища в различните областни центрове захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,59 лв./кг (Добрич) до 2,14 лв./кг (Разград). В дванадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се наблюдава седмично изменение на цените, в границите от -2,9% (Хасково) до +4,4% (Разград). 

През изтеклата седмица, средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,01 лв./кг, без промяна спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,89 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Перник). Седмични ценови отклонения се регистрират в големите супермаркети в четири области, като при всичките е налице понижение на стойностите, в рамките на 1 – 4,1% (Добрич).

При средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) се отчита понижение с 0,9% спрямо предходната седмица до 2,09 лв./кг. В тези обекти продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,90 лв./кг (Варна) до 2,30 лв./кг (Перник). Седмично понижение на ценовите стойности се наблюдава в четири области, от 1,5% (Добрич) до 9,5% (Русе). Повишение на цените на седмична база се регистрира също в четири области, но в по-тесните граници от 1% (Добрич и Шумен) - 2,3% (София).

През изминалата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,08 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,26 лв./кг във Враца и Разград. Изключение са областите Кърджали, Благоевград, Варна и Пазарджик, където цените в малките магазини са с между 0,02 и 0,10 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,18 лв./кг за ГТВ и 0,26 лв./кг за ДТО, като достига съответно до 0,38 лв./кг в Кърджали, и 0,43 лв./кг в Силистра и София. В област Варна цените на дребно на захарта в ДТО са с 0,23 лв./кг по-ниски от тези на едро. В ГТВ в областите Варна и Разград също се отчитат цени на дребно под тези на едро, като при тях разликата е съответно 0,19 лв./кг и 0,15 лв./кг. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.