1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,29 лв./кг

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,29 лв./кг

Снимка:

По области предлагането е в ценовия диапазон от 3,82 лв./кг (Пловдив) до 5,04 лв./кг (Разград)

През периода 13 - 20 февруари 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо като цяло остават около нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, е налице само при средната цена на дребно на замразеното пиле в малките търговски обекти.

Пиле-замразено

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 4,29 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходната седмица. По области предлагането е в ценовия диапазон от 3,82 лв./кг (Пловдив) до 5,04 лв./кг (Разград). Седмично понижение на цените в рамките на 0,2 – 6% е регистрирано в осем области, най-чувствително в Плевен. Поскъпване на продукта от 0,7 до 2,4% се отчита в пет областни центъра, най-значимо в Силистра (2,4%) и Русе (2,2%).

Средно за страната, цените на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) се покачват с 0,2% спрямо предходната седмица, до 5,02 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,55 лв./кг (Шумен) до 5,54 лв./кг (Търговище). В седем области се наблюдава леко седмично повишение на цените на продукта в големите супермаркети, в рамките на 0,1 – 5% (Пазарджик), а в други пет - понижение с 0,5 – 9,2% (Перник).

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,73 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,40 лв./кг в Пловдив. В Хасково цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) замразеното пиле се предлага на цени от 4,68 лв./кг (Видин) до 5,68 лв./кг (Ловеч). В тринадесет области се наблюдава седмично увеличение на цените на замразените пилета в ДТО в рамките на  0,4 – 16,4% (Русе). Продуктът поевтинява единствено в София (с 1%). В резултат, средната стойност за страната нараства с 2,4% спрямо предходната седмица до 5,16 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,87 лв./кг, като най-голям марж е регистриран в Ловеч (1,73 лв./кг), а най-малък - в Разград (0,21 лв./кг). През тази седмица цените на замразеното пиле в малките търговски обекти са средно с около 2,8% по-високи от тези в големите супермаркети.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.