1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на яйцата остават на нивата от предходната седмица

Средните цени на едро и на дребно на яйцата остават на нивата от предходната седмица

Само в област Ловеч се отчита поевтиняване, с 0,01 лв./бр.

През периода 22 - 29 януари 2014 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават на нивата от предходната седмица.

Предлагането на едро на яйца – размер М, по области, е в границите от 0,14 лв./бр. (Велико Търново) до 0,24 лв./бр. (Варна). Седмично изменение на стойностите се наблюдава в пет области. В три от тях е налице леко поскъпване на продукта с 0,01 лв./бр., а в област Благоевград и по-съществено - с 0,05 лв./бр. Само в област Ловеч се отчита поевтиняване, с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) остава без промяна спрямо предходния седмичен период – 0,25 лв./бр. В преобладаващата част от областите не са отчетени седмични изменения на цените. Само в шест области се наблюдават леки колебания в посока понижение – с 0,01 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер L в ГТВ е в диапазона от 0,25 лв./бр. (Варна и Добрич) до 0,34 лв./бр. (Русе). В три области се отчита леко повишение на цените в рамките на 0,01 - 0,02 лв./бр. (Русе и Търговище) на седмична база, докато в останалите области, ценовите стойности остават без промяна.

Средните за страната цени на яйца – размер М и размер L в другите търговски обекти (ДТО) се запазват на нивата от предходния седмичен период – съответно 0,23 лв./бр. и 0,24 лв./бр. По области, цените на яйца – размер М в по-малките магазини варират от 0,20 лв./бр. (Русе) до 0,26 лв./бр. (Сливен, София и Ямбол), без седмични изменения. Яйцата - размер L се търгуват в ДТО на цени от 0,21 лв./бр. (Русе) до 0,27 лв./бр. (Сливен и Ямбол), като само в област Добрич се наблюдава леко изменение в посока намаление, с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца в по-малките търговски обекти и при двата размера - М и L са по-ниски от тези в големите супермаркети, съответно с 0,02 лв./бр. и 0,05 лв./бр. Най-голяма е разликата в Русе - 0,06 лв./бр. за размер М и 0,13 лв./бр. за размер L. В област София цените на яйца – размер М в ДТО са с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в ГТВ.

През периода на наблюдение маржът между цените на едро и тези на дребно на яйца - размер М е средно 0,07 лв./бр. в ГТВ и 0,05 лв./бр. в ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и дребно е отчетена във Велико Търново – 0,13 лв./бр. за големите супермаркети и 0,10 лв./бр. - за по-малките магазини.

 През изтеклия м. януари 2014 г. пазарът на яйца в страната като цяло е спокоен. Към края на месец януари средната цена на едро на яйца - размер М за страната се понижава с 0,01 лв./бр. спрямо нивото отпреди един месец. Регистрираните месечни изменения по области са в границите от -0,02 лв./бр. до +0,03 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйцата в магазинната мрежа остават без промяна спрямо края на предходния месец – 0,24 лв./бр. за размер М и 0,27 лв./бр. за размер L (средно за двата типа наблюдавани търговски обекти). По области, отклоненията при размер М са в интервала от -0,01 лв./бр. до +0,01 лв./бр., а при размер L - от -0,02 лв./бр.(Варна) до +0,02 лв./бр. (Русе и Силистра).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.